Dga pensioen opbouwen

Dga pensioen opbouwen

Wat is een DGA

De term DGA staat voor Directeur GrootAandeelhouder en dit is een bedrijfswerknemer die werkt bij een besloten vennootschap (BV) of een naamloze vennootschap (NV).

Bij deze BV bekleedt de directeur grootaandeelhouder doorgaans een van de hoogste bestuurlijke functies. Ook bezit een directeur grootaandeelhouder vaak een groot aandelenpakket en dus ook stemrecht van de BV of NV. Verder verschilt de functie van de DGA weinig met een gewone directeur.

Een DGA pensioen

Het DGA pensioen is een pensioen voor de ondernemer met een eigen BV of NV. Wanneer u een DGA bent dan kunt u op verschillende manieren een pensioen opbouwen. Denk hierbij aan het pensioen opbouwen in de BV of het afsluiten van een pensioenverzekering. Ook kunt u beginnen met een lijfrenteverzekering. Welke optie voor u als DGA het beste is kunt u het beste overleggen met een adviseur. Met een adviseur kunt u namelijk overleggen hoe u optimaal kunt profiteren van het belastingvoordeel.

DGA pensioen opbouwen

Een DGA heeft verschillende manieren om een goed pensioen op te bouwen. Naast het opbouwen van een pensioen in eigen beheer kan de DGA er ook voor kiezen om een pensioen op te bouwen door een eigen pensioenlichaam op te bouwen of een verzekerings constructie op te bouwen. Wanneer u een pensioen op wilt bouwen in eigen beheer dan dient u minstens 10% van het geplaatste aandelenkapitaal in bezit te hebben. In dat geval kunt u gewoon jaarlijks reserveren op de balans.

Risico van een pensioen in eigen beheer

Wanneer u als DGA er voor kiest om een pensioen op te bouwen in eigen beheer dan kan dit ook een aantal risico’s met zich meebrengen. Hierbij kunt u denken aan tegenvallende ondernemingsresultaten en natuurlijk een faillissement van de onderneming. Ook wanneer de onderneming wordt overgedragen kunt u risico lopen. Wanneer u bang bent dat een van bovenstaande zaken u zou kunnen overkomen dan kunt u dus beter op een andere manier uw pensioen opbouwen.

Eerder stoppen met een DGA pensioen

Wanneer u bezig bent met het opbouwen van een DGA pensioen dan heeft u als voordeel dat u deze opbouw zelf kunt vaststellen. Hierdoor kunt u deze opbouw optimaal opstellen en kunt u er tevens voor zorgen dat u eventueel eerder kunt stoppen met werken. Ook is het op deze manier mogelijk om een eerder ontstaan pensioen te dichten door de opbouw van uw pensioen wat bij te stellen. U kunt dus altijd zelf bepalen hoeveel pensioen u opbouwt per periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *