Eigen bedrijf als pensioen

Eigen bedrijf als pensioen

Eigen bedrijf als pensioen

Bent u ondernemer met een eigen bedrijf? Denkt u dat uw bedrijf bij verkoop genoeg oplevert om te gaan rentenieren? Dan kans is groot dat u denkt dat uw bedrijf genoeg geld oplevert om te stoppen met werken.

Hebt u wel eens een gedetailleerd berekening gemaakt van de waarde van uw bedrijf? En hebt u uw bedrijf wel eens laten taxeren door een erkende bedrijfsmakelaar? De kans is groot dat de waarde die u aan uw bedrijf toekent hoger is dan waarde die een erkend taxateur zal toekennen. Dat komt mede omdat de ondernemer vele uren werkt die niet echt op geld gewaardeerd kunnen worden. Een rekenvoorbeeld kan dit verduidelijken. Stel een ondernemer werkt 80 uren per week en verdient waarmee op jaarbasis 100.000 euro.

De taxateur kan op basis van deze gegevens besluiten dat de ondernemer bij een ‘normale’ veertig-urige werkweek minder dan 100.000 euro verdiend zal worden,. Bijvoorbeeld de helft van 100.000 euro.

Bedrijfsmakelaars

Bekende en minder bekende bedrijfsmakelaars zijn:

  • DTZ Zadelhoff
  • Batenburg bedrijfshuisvesting
  • VBO bedrijfsmakelaars
  • Arcuris makelaars

Kosten en baten afwegen

Wilt u de waarde van uw bedrijf gebruiken als pensioenvoorziening? Dan moet u goed weten welke bedrijfsonderdelen waardevol zijn. Bij de bepaling van de waarde van uw onderneming wordt enerzijds gekeken naar de balans tussen uitgaven en inkomsten. Anderzijds wordt gekeken naar andere (potentiële) bronnen van inkomsten en bezittingen. Zo heeft bijna elk bedrijf bepaalde bezittingen die niet op de balans staan. Of bezittingen die tegen een lage waarde op de balans staan. Zo is het mogelijk dat u bepaalde stukken intellectueel eigendom niet geactiveerd hebt op de balans. Wellicht hebt u bijvoorbeeld software ontwikkeld die niet gebruikt wordt, maar wel op de markt gebracht zou kunnen worden.

Afschrijven op onroerend goed

Als ondernemer weet u dat u op onroerend goed elk jaar mag afschrijven. De fiscus gaat er vanuit dat de waarde van uw bedrijfsgebouwen jaarlijks afneemt. Soms is de marktwaarde echter gestegen. Wellicht hebt u bedrijfsonroerend goed op de balans staan tegen een lagere boekwaarde dan de actuele marktwaarde. Daar kan een deel van uw pensioengeld in zitten. Het is ook verstandig een financiële analyse van uw privé uitgaven te maken. Daarover leest u hieronder meer.

Hoeveel geld geeft u per maand uit

Wilt u op korte termijn met pensioen? Weet u hoeveel geld u nodig hebt per maand? Wist u dat veel mensen allerlei hoge maandelijkse kosten, zoals een tweede of een derde auto, een boot en een caravan? Wist u dat veel mensen allerlei kleine maandelijkse kosten hebben waarop bespaard zou kunnen worden? Denk daarbij aan allerlei abonnementen op tijdschriften en kranten. Leest u deze echt? Of gaat de helft van het aantal kranten ongelezen de oud papierbak in?

Pensioen berekenen

Zodra u weet wat u maandelijks echt nodig hebt bent u in staat uw pensioen te gaan berekenen. Het is raadzaam een financieel adviseur in te schakelen bij dergelijke financiële berekeningen. Een kleine rekenfout kan soms grote financiële gevolgen hebben.

Geld op de bank

Weet u hoeveel geld u op de bank moet hebben om uw maandelijkse uitgaven te kunnen betalen? De rekensom is eenvoudig. Stel u kan 5% rente per jaar krijgen op uw geld. Stel u wilt 100 euro per jaar ontvangen. In dit voorbeeld wordt de belasting buiten beschouwing gelaten. Het onbekende bedrag X maal 5% moet dus 100 euro zijn. Dus X*0,05=100. Anders gezegd X=100/0,05. De uitkomst is 2000 euro. Indien u 200 euro op de bank hebt staan en u krijgt 5% rente, dan krijgt u jaarlijks 100 euro uitgekeerd door de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *