Pensioen berekenen

Pensioen berekenen

Het pensioen

Het pensioen is een term voor het inkomen waar mensen recht op hebben op latere leeftijd of vanwege arbeidsongeschiktheid.

Het pensioen is een inkomen wat men in principe het hele leven lang opbouwt en wat men uitgekeerd krijgt als men stopt met werken.

In Nederland is de pensioengerechtigde leeftijd 65 jaar wat inhoudt dat men na het 65e levensjaar recht heeft op een pensioen. De overheid wil deze pensioengerechtigde leeftijd overigens naar 67 brengen.

Uw pensioen berekenen

Wanneer u een pensioen opbouwt wilt u in principe altijd weten hoe groot het pensioen is wat u aan het opbouwen bent. U wilt er namelijk zeker van zijn dat u van die pensioen kunt leven wanneer u stopt met werken en dus geen ander inkomen meer heeft. Daarom is het verstandig om af en toe uw pensioen te berekenen om te zien of er wellicht een pensioengat ontstaat en om te kijken of het nodig is om meer of minder pensioen op te bouwen.

Wat is een pensioengat

Wanneer u regelmatig wisselt van baan dan kan het zijn dat er periodes zijn waar u geen pensioen opbouwt. Ook het verhuizen naar het buitenland of het eerder stoppen met werken kan er voor zorgen dat u tijdelijk geen pensioen opbouwt. Wanneer een van deze situaties zich voordoen dan zult u te maken krijgen met een pensioengat. Een pensioengat is het verschil tussen het pensioen dat u van plan was op te bouwen en het daadwerkelijke pensioen waar u recht op heeft.

Pensioengat voorkomen

U wilt natuurlijk niet te maken krijgen met het feit dat u minder pensioen heeft opgebouwd dan de bedoeling was wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar heeft bereikt. Daarom is het handig om er zeker van te zijn dat u het pensioengat aanvult wanneer u tijdelijk geen pensioen heeft opgebouwd. U kunt makkelijk extra pensioensopbouw realiseren wanneer blijkt dat u te maken heeft met een pensioengat.

Online uw pensioen berekenen

Het internet is een ideale manier om makkelijk uw pensioen te berekenen. Er zijn op het internet verschillende websites te vinden waar u door enkele gegevens in te vullen makkelijk kunt berekenen wat uw pensioen zal zijn wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Door dit af en toe te doen kunt u bovendien makkelijk het eventuele pensioengat voorkomen en de opbouw van uw pensioen bijstellen wanneer het nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *