Pensioentekort

Pensioentekort

Pensioentekort

Een pensioentekort kunt u aanvullen door zelf actie te ondernemen! Momenteel is het onzeker hoeveel u later op de pensioengerechtigde leeftijd ontvangt bij een pensioenuitkering.

Vele factoren hebben invloed op de hoogte van de pensioenuitkering. Economische en beurskoersontwikkelingen, demografische ontwikkelingen, hoe de pensioenfondsen met de inleg omgaan enzovoorts.

Daarnaast is het zo dat uw gewone pensioenopbouw geregeld via uw werkgever gewoonlijk tot doel heeft om 70% van het laatst verdiende loon in combinatie met de AOW als pensioenuitkering te verkrijgen. Oftewel u heeft altijd een pensioentekort.

Bent u dan ook van mening dat uw pensioentekort te hoog is danwel u wilt meer zekerheid hebben over hoeveel u in de toekomst kunt ontvangen bij een pensioen, dan heeft u de mogelijkheid om het pensioentekort aan te vullen.

Reden pensioentekort

In principe ontstaat het pensioentekort niet, het is altijd aanwezig. Uitgangspunt van de pensioenfondsen is dat op de pensioengerechtigde leeftijd u in combinatie met de AOW totaal 70% van het laatst verdiende loon krijgt. Oftewel u gaat er dan sowieso 30% in inkomen op achteruit. Aangezien het binnen het huidige pensioenstelsel steeds lastiger wordt om aan de verplichtingen te voldoen, zoals: *vergrijzing,

  • recessie,
  • slechte beurzen,
  • dreigend faillissement van landen,
  • enzovoorts

kan het zijn dat sommige pensioenfondsen eveneens overgaan naar 70% van het gemiddelde loon. Dit betekent dat de terugval in inkomen aanzienlijk kan zijn. Het dient voor u dan ook helder te zijn hoeveel u nu werkelijk met uw pensioen opbouw polis op de pensioengerechtigde leeftijd feitelijk ontvangt. Op basis daarvan weet u hoeveel procent u aan pensioentekort heeft, waarmee u dus zelf actie kunt ondernemen om het pensioentekort aan te vullen.

Aanvullen pensioentekort

Om uw pensioentekort aan te vullen zijn er meerdere mogelijkheden beschikbaar voor u, zoals:

  • Banksparen en lijfrentepolis: via beide vormen maakt u gebruik van het fiscale voordeel waarbij u geen belastingheffing over de inleg hoeft te betalen. Dit geldt eveneens voor de rente opbouw. Daarbij geniet banksparen het voordeel dat het gespaarde kapitaal wordt beschermd door het Deposito Garantiestelsel;
  • U stort bij in het pensioenfonds: u kunt naast de reeds opgebouwde waarde aanvullend in het pensioenfonds storten. Dit kunt u doen door zelf extra bruto in te storten danwel vrije dagen om te zetten in inleg. Toch is hierbij de vraag of dit verstandig is aangezien de inleg en waarde opbouw is gerelateerd aan de flexibiliteit van de beurskoersen;
  • Heeft u plannen om eerder te stoppen met werken dan dient u aanvullend te sparen voor de periode tot u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Dit doet u met levensloopsparen. Let wel dat de pensioengerechtigde leeftijd in 2020 veranderd naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar.

Financiering pensioentekort

Indien u van plan bent om het pensioentekort aan te vullen kunt u een aantal methoden aanwenden om financiering te creƫren.

  • U kunt besluiten om kleiner te gaan wonen waarmee u een overwaarde overhoud op de verkoop van uw woning. Tevens kunt u besluiten om uw woning te verkopen en verder te gaan huren. Zodra u dit geld stopt in een lijfrentepolis danwel banksparen middels een eenmalige storting, kunt u besluiten om direct of uitgesteld periodiek een uitkering te laten uitbetalen;
  • Gouden handdruk: door ontslag mogelijk wegens bedrijfseconomische redenen of van rechtswege krijgt u een ontslagvergoeding mee in de vorm van een gouden handdruk. Dit bedrag kunt u bruto door uw werkgever in storten in zowel het banksparen, een lijfrentepolis maar ook in het pensioenfonds zelf. Ook kunt u dit aanwenden om eerder te gaan stoppen met werken.

Advies pensioentekort

Bent u ook ontevreden over de ontwikkeling van uw pensioen neem dan advies in de hand. Enerzijds dient u te weten wat u werkelijk opbouwt binnen uw pensioenregeling en anderzijds wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn om uw pensioentekort op een effectieve wijze aan te vullen zonder dat u risico loopt om op uw inleg te verliezen. U wilt aan duurzame kapitaal opbouw doen wat resulteert in een solide basis voor pensioen aanvulling. Dit is zonder meer interessant voor mensen die niet concreet een arbeidscontract hebben zoals een ZZP-er, zelfstandige, of een firmant. In dat geval dient u zelf het complete pensioen zelf te regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *