Verzekeren pensioen

Verzekeren pensioen

UPO pensioen overzicht

Elk jaar ontvangt u van uw pensioenverstrekker het Uniform Pensioen Overzicht. Hierop kunt u van jaar tot jaar de ontwikkeling van uw pensioen volgen. Mocht u naast AOW en pensioen extra kapitaal op willen bouwen dan zijn hier tal van mogelijkheden voor.

Banksparen

Verreweg de minst ingewikkelde manier van extra kapitaal opbouwen is eenvoudig sparen. Bij voorkeur uiteraard wel op een spaarrekening met rente zodat er nog extra rendement is.

Lijfrente

Lijfrente is er in diverse verschijningsvormen bij verschillende banken maar er gelden wel altijd dezelfde specifieke (fiscale) spelregels voor. De lijfrente kan ingezet worden om vanaf 60 jaar eventueel vervroegd met pensioen te gaan of als aanvulling op het pensioen vanaf het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dit moet dan met periodieke betalingen, waarover loonbelasting is verschuldigd.

Beleggen

Velen kiezen voor beleggen om extra kapitaal voor het pensioen op te bouwen, meestal vanwege het potentieel wat hogere rendement in vergelijking met banksparen. Maar met potentieel komt ook risico om de hoek kijken. Eenieder die gaat beleggen zou dat eigenlijk alleen moeten doen met geld dat hij of zij morgen, maar ook overmorgen niet nodig heeft. Zeker wanneer op de lange termijn belegd wordt is, historisch gezien, bijna gegarandeerd wel rendement te scoren.

De woning

Vergeet niet, als u woningbezitter bent, dat deze ook “verzilverd” kan worden bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Een groot deel van de mensen die met pensioen gaan, zullen hun woning geheel of grotendeels hebben afbetaald. Daarnaast zal de woning in de meeste gevallen meer waard geworden zijn, zelfs met de crisis van afgelopen jaren. De woning, met geheel of grotendeels afgeloste hypotheek, vertegenwoordigt in veel gevallen dus een aardig kapitaal. Kapitaal dat uiteraard pas vrij kan komen bij verkoop van de woning.